Berikelse med Bach - orglet i gudstjenesten 

06.03.2022

Foredrag med forfatter Torkil Baden og musikk ved kantor Kjetil Ertresvåg

Tirsdag 15.3 kl. 19.00 Moss kirke

Moss kirkeakademi - Gratis for medlemmer / 50 kr for ikke-medlemmer

Fra sin nye bok Bach og hans orgelunivers (Lyche-Norsk Musikkforlag) formidler Torkil Baden i musikk, tekst og bilder den allsidige Bach og hans familie. Mange av orgelverkene er knyttet til salmer vi finner i Norsk salmebok, og Bach belyser teksten med slående musikalske virkemidler. Forfatterens anliggende er at den norske, verbale gudstjenesten må åpnes mer for vår rike musikktradisjon. Torkil Baden har vært kirkemusiker, musikkritiker i NRK og Dagbladet og har utgitt en rekke bøker om kulturelle emner.

Bach gjør alt større, dypere, tettere og mer mangfoldig. Han overvelder med fantasi og kvalitet i et kompositorisk mesterskap. Han er teknisk og intellektuelt utfordrende gjennom sin kompleksitet og perfeksjon. Han er en europeer slik han smelter sammen det beste av tysk, fransk og italiensk tradisjon. Han beveger oss med vitalitet og kraft og følelsesdybde. Han er universell og når inn i ulike religiøse og kulturelle miljøer, også islam og buddhisme.

- Fra Torkil Baden sin nye bok "Bach og hans orgelunivers"

Ny bok:

Bach og hans orgelunivers

Torkil Baden har nettopp utgitt sin andre biografi om Leipzig-mesteren, «Bach og hans orgelunivers» og er invitert til en rekke kirker fra Tromsø til Kristiansand med bilde-konsert-foredraget «Berikelse med Bach».

Baden er selv kirkemusiker, og han var i mange år musikkjournalist i NRK og kritiker i Dagbladet. Han har utgitt en rekke bøker om kulturelle emner.

- Det snakkes for mye i kirken, sier Baden. - Det trengs flere kunstneriske inntrykk, og mye av Bachs rike orgelmusikk er knyttet til menighetssalmene. - Dette må vi gi plass til, sier han. Dette demonstreres i konserten som åpner med den berømte Toccata i d-moll og fortsetter med sammenhengen mellom noen av de meste kjente norske salmene og Bachs frodige orgelbearbeidelser.

Johann Sebastians liv var ikke bare sorgløs musisering, forteller Baden, som i den biografien går han bak fasaden. - Mor og far døde før gutten var 10 år gammel. Han mistet sin kone og fulgte 11 barn til graven. Han opplevde fengsel, lystige fester med grove historier, mislykte operasjoner, irettesettelser, kritikk, panegyrisk hyllest, ubehagelige og behagelige møter med fyrster, menighetsråd og kommunestyrer, og kongelige æresbevisninger.