Bachs Goldbergvariasjoner med cembalist Knut Johannessen

23.03.2024

Bach Goldbergvariasjonene

Knut Johannessen - Cembalo

Lørdag 23. mars kl. 15.00 i Moss kirke

GRATIS

Knut Johannessen

Cembalo

Knut Johannessen er en gladgutt fra Mandal. Han er navngjeten for sitt cembalospill og sine barokktolkninger, og er Anne-Sophie Mutter sin faste cembalist på hennes store turneer med Vivaldi eller Bach. Knut har i årtier også vært cembalist i Det norske kammerorkester, og har vært idémaker bak flere av deres kreative prosjekter, blant annet en crazy versjon av Vivaldis årstider sammen med Terje Tønnessen.

Kilde: Fra programmet til Vinterfestspill i Bergstaden 2022

Goldbergvariasjonene


To år etter tredje del av Clavierübung skrev Bach en syklus med 30 variasjoner over den 32 takters lange basslinjen til en arie for et to manualers cembalo; dette verket er i dag kjent under navnet Goldbergvariasjonene (BWV 988). Bach publiserte syklusen samme år under tittelen:

"Clavier Übung / bestehend / in einer / ARIA / mit verschiedenen Veraenderungen / vors Clavicimbal / mit 2 Manualen. / Denen Liebhabern zur Gemüths-/ Ergetzung verfertiget / von / Johann Sebastian Bach / Königl. Pohl. u. Churf. Saechs. Hoff/Compositeur, Capellmeister, u. Directore / Chori Musici in Leipzig. / Nürnberg in Verlegung / Balthasar Schmids."

Verket åpner med den sterkt ornamenterte arien før tretti stilistisk svært ulike satser følger før arien blir gjentatt uforandret. I likhet med i del I (åpningssatsen av Partita IV), markerer også her en fransk ouverture begynnelsen på andre del (variasjon 16).

Kilde. Wikipedia

Trykk på bildet og hør podcasten "Bachs älskade Goldbergvariationer" fra Mästerverken i P2

Kanske skrevs den för en greve som hade svårt att sova, kanske är det en myt. Men Bachs Goldbergvariationer från 1741 är en riktig klassiker som hörs i filmer och tolkas på så väl dragspel som elgitarr.

Trykk på bildet og hør podcasten Knut Johannessen i Tårnpådden

Vi tar praten med cembalist og førsteamanuensis Knut Johannessen i hans studio på Norges Musikkhøgskole - og det handler om Bachs Goldbergvariasjoner i Moss kirke lørdag 23. mars kl 15 - Gratis for publikum som inngang til påskeuken. Han er Anne Sophie Mutters faste cembalist gjennom 25 år, og tilsvarende et langt liv med Det Norske Kammerorkester ++ i mange andre ensembler og prosjekter.

Det er tradisjon og har vært det i mange år. Hver søndag kveld lager jeg meg en kanne kaffe, setter vestlandslefse i bløt, og finner frem Bachs Goldbergvariasjoner. Det er 30 stykker av dem, de varer noen minutter hver, så sammen med ariaen som er utgangspunktet for variasjonene og som starter og avslutter seansen, blir det 32 spor og en god time. Det er noe av den vakreste og mest avslappende musikken som finnes.

Les hele teksten fra "En helt grei blogg" av bloggskribent som skriver under med esalen

Slike tradisjoner for å lytte til dette enestående mesterverket er kult, og "Goldberg" er musikk som kan og bør lyttes til ofte og regelmessig. En kaffekanne for å holde seg sharp tvers i gjennom er bra ide, eller hva med å tenne kandelabre og fylle glasset med rødt. Det er uansett en meditativ rus å sette seg i en konsentrert og oppmerksom tilstand og la Bachs enorme variasjonsverk fylle hver fiber og nerve.

Det er enormt mange innspillinger som er gull verdt å høre på. Glenn Goulds er selvfølgelig den mest berømte - og en som bør være referanse for de fleste.

I Moss kirke har vi startet med en tradisjon for fremførelser av verket på "Palmelørdagsaften" kl 15 som en gratis konsert og innledning på påskehøytiden og den stille uke. Verket har hele spektret av menneskelige følelser i seg, og alt fra pasjon til oppstandelse ligger i verkets natur og uttrykk.