Brandenburg 300 - Barokkanerne entrer scenen i Moss kirke Onsdag 18.8 kl. 19.00

08.08.2021

Det finnes neppe noen bedre vei inn i barokkmusikkens vidunderlige verden enn gjennom å oppleve Johann Sebastian Bachs Brandenburgkonserter, enten man lar seg henføre av melodiene, kjenne det rykke i hoftene av det rytmiske drivet eller la seg bergta av Bachs harmoniske oppfinnsomhet. 

Barokkanerne kommer med sitt ensemble i verdensklasse og med solist og leder Sophie Gent som er konsertmester for flere internasjonal ensembler, blant annet i Capriccio Stravagante som vi ser i et av opptakene med Lully på programmet.

Høstens konsertserier starter med dette sterke nærværet av Bach in Town - Her & Nå!

Det finnes neppe noen bedre vei inn i barokkmusikkens vidunderlige verden enn gjennom å oppleve Johann Sebastian Bachs Brandenburgkonserter

Alt dette før vi begynner å snakke om det store spekteret av instrumenter han bruker. Er du riktig interessert i mystikk, kan du også fordype deg i Bachs hang til mytologi og tallsymbolikk. I denne musikken finnes nemlig referanser til Dianas jakthorn, Pans fløyter, Apollos fiolin og ikke minst de ni musene med sine strykeinstrumenter. Alt dette ble tilegnet Markgreve Christian Ludwig av Brandenburg i Berlin i 1721 og var nok fra Bachs side ment som en slags jobbsøknad. Bach kjente til både Arcangelo Corelli og Antonio Vivaldis musikk, og lot seg særlig inspirere av sistnevnte ved å kopiere den venetianske mesterens konserter. Da han selv skulle skrive musikk innen denne sjangeren var han ikke snau. Her skulle alle muligheter benyttes, formen utbroderes til sine ytterpunkter og sist, men ikke minst skulle instrumentalistenes ferdigheter strekkes til sine aller ytterste grenser innen virtuositet. Gjennom musikkhistorien er det blant sjeldenhetene at slik musikk oppstår, og Bachs Brandenburgkonserter har på mange måter aldri blitt overgått i kompleksitet, skjønnhet, variasjon og unike formspråk.

I 2021 er denne fantastiske musikken 300 år, og for å feire slår Barokkanerne på stortromma med 3 av Bachs Brandenburgkonserter og hans fiolinkonsert i a-moll. 

Program

Brandenburgerkonsert Nr. 2 i F-dur, BWV 1047                                                                                            for trompet, blokkfløyte, obo, fiolin, strykere og basso continuo (12'

Brandenburgerkonsert Nr. 3 i G-dur, BWV 1048
for tre fioliner, tre bratsjer, tre celli, violone og cembalo (12')

Konsert for fiolin og orkester i a-moll, BWV 1041

Brandenburgerkonsert Nr. 4 i G-dur, BWV 1049
for fiolin, to blokkfløyter, strykere og basso continuo (15')


Sophie Gent, solist og leder

Den australske fiolinisten Sophie Gent er kjent som solist og konsertmester i noen av vår tids ledende orkestre og ensembler. Etter studier i Australia studerte hun barokkfiolin med Tyo Terakado i Den Haag. I dag er hun konsertmester med kjente ensembler som Collegium Vocale, Ricercar Consort, Capriccio Stravagante og La Petite Bande. I tillegg virker hun som kammermusiker i ensembler som Les Masques og Il Gardellino. Hun har en spilt inn en rekke cd'er med forskjellige ensembler og orkestre. Hun spiller på en unik fiolin av Januarius Gagliano fra 1732, velvillig utlånt fra The Jumpstart Jr. Foundation.

Barokkanerne

Barokkanerne og Norsk Barokkorkester slo seg i 2018 sammen for å danne Barokkanerne (Norwegian Baroque Ensemble). Begge ensemblene ble grunnlagt på slutten av 1980-tallet som de aller første selvstendige profesjonelle barokkorkestrene på originalinstrumenter i Skandinavia. Siden har de vært grunnpilarene i oppbyggingen av et norsk tidligmusikkmiljø med konsertserier i Oslo, turneer i inn- og utland, utallige festivalopptredener, CD-utgivelser og et kontinuerlig arbeid for kompetansehevingen innenfor tidligmusikk blant unge, studenter, amatører og profesjonelle. Med eliten av norske tidligmusikere ledet av internasjonale spesialister er Barokkanerne en spydspiss i det norske tidligmusikkmiljøet. Med solister i verdensklasse, innovative konsepter og levende kommunikasjon på musikkens premisser, er ambisjonen å presentere et bredt repertoar fra 1600 - 1800 på høyeste nivå fra en lav scenekant.