En elektroakustisk reinterpretasjon av Bach

02.06.2021

Bach sonate nr 2. i a-moll BWV 1003 - Lørdag 4. september kl. 13.00 på Kråkereiret rockeklubb / Victoria Johnson - fiolin og elektronikk / Bernt Isak Wærstad - elektronikk / Agnar Lirhus - tekst og lesning

Sonater og partitaer BWV 1001 - 1006 «Sei Solo. a Violino senza Basso accompagnato.» er seks verk av Johann Sebastian Bach for fiolin solo uten akkompagnement. Hele samlingen blir presentert på én dag, med seks ulike solister, hvorav tre av dem fremføres i duoformat, og seks forfattere skriver en tekst og leser på konsertene - på seks forskjellige steder. Som andre konsert i rekken av seks, blir denne på Norges eldste rockeklubb.

Et unikt prosjekt - Once in a lifetime - Billettlenke

Victoria Johnson er en norsk solist og kammermusiker som mestrer fiolinens klassiske virtuose muligheter i møte med ny musikk. Med bruk av elektronikk er hun en ledende utøver på sine instrumenter.

Det nære og kreative samarbeid med samtidskomponister og -musikere er betegnende for Victorias prosjekter og virke. Med akustisk fiolin eller elektrisk fiolin skaper Victoria ny musikk med digital behandling av lyden, og gir nye erfaringer for disse strykeinstrumentene. Utforskertrangen vises i sammenstillingen av klassisk og nytt repertoar, eksperimentell bruk av elektronikk og video i originale formidlingsformer.

Fra scenen opplever publikum å bli invitert inn i Victorias nyskapende prosjekter med avanserte lydlige og visuelle virkemidler. Derfor er hun jevnlig gjest - som solist eller kammermusiker - ved viktige festivaler i Nord-Europa og på profilerte kunstscener i Norge.

Victoria Johnson er klassisk skolert fiolinist utdannet i Oslo, Wien og London. I 2012 disputerte hun ved Norges musikkhøgskole i 2021 i Stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid (på doktorgradsnivå) med prosjektet Elektrisk fiolin i det digitale rom. Hun jobber til daglig som fiolinlærer ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.

Det var lite som tilsa at Victoria Johnson skulle bli en eksperimenterende samtidskunstner. Hun studerte utøvende barokk- og akustisk fiolin ved tradisjonsrike konservatorier i Oslo, Wien og London og gjorde det godt. Sin klassiske skolering og ballast fikk hun med Leif Jørgensen og Grigori Zhislin ved Østlandets musikkonservatorium i Oslo, med legendariske Franz Samohyl ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien, og senere med Detlef Hahn ved Guildhall School of Music and Drama i London (Diploma with Honours).


Bernt Isak Wærstad is a musician, sound and multi-media artist, programmer and instrument designer holding a MA in Music Technology from Norwegian University for Science and Technology (NTNU).

Musically he is working within a wide variety of genres such as electro-acoustic free-improvisation, noise-rock, electronic pop and afro pop. As a performer his musical language is constantly evolving in synergy with his mutable electronic instruments. His artistic activity also expands into the world of performance arts, theatre and sound installations, where he has been working as a sound designer, instrument builder, composer, programmer and performing sound engineer.

​Technology and art resides at the core of Wærstads artistic career; his work always a meticulous search for the equilibrium between the two. Wærstad is also a lecturer in live electronics and instrument design at the Norwegian Academy of Music (NMH), Norwegian University for Science and Technology (NTNU) and University of Oslo and was awarded a government working grant for younger artists in 2018.  

"Den akustiske fiolinen låter vesentlig bedre og elektronikken gir meg nye muligheter som den elektriske fiolinen tidligere ga meg. Nå spiller jeg mer nyansert. Som elektroniske kunstner bruker jeg klassisk fiolinspill i samtidsmusikken."

Victoria Johnson

Bach renskrev manuskriptet i 1720 under sin tid som kapellmester i Köthen, samme år som Moss ble Norges 12 by - og slik var by og verk 300 år i 2020.

Man går ut i fra at at i det minste noen av stykkene stammer fra tidlige versjoner som ble skrevet i Weimar, mellom 1708 og 1717. Stilkritiske analyser viser at alle komposisjonene ble skrevet mellom 1714 og 1720 og tilslutt renskrevet og samlet i et hefte.

Hillary Hahn does the Ling Ling Workout - sett av nærmere 4,5 millioner 

Hva skjer når gutta i TwoSet Violin utsetter Hillary Hahn for Ling Ling Workout og etter 6,30 min ut i videoen trekker hun Bachs sonate nr. 2 opp av sekken og med en ganske krevende oppgave å utføre den 2. satsen (fuge) i dobbelt tempo....wæææh!! Denne satsen kommer som et lite fragment i videoen med Victoria Johnson og Bernt Isak Wærstad - som er en preproduksjon til konserten deres på Kråkereiret rockeklubb.

Forfatter Agnar Lirhus

Agnar Lirhus (f. 1978) debuterte i 2005 med romanen Skogen er grønn, som ble nominert til P2-lytternes romanpris. Siden har han skrevet seks romaner og to diktsamlinger. I 2011 mottok han Bokhandelens forfatterstipend. Lirhus har også skrevet barneboken Gutten og det glødende treet (2017) og ungdomsromanen Ellers er jeg ikke noe menneske (2018), som ble nominert til Kritikerprisen.

Kråkereiret Rockeklubb

Kråkereiret Rockeklubb/Blinken er Norges eldste rockeklubb. Klubben ble stiftet 2. mars i 1962. Den ble åpnet av Erik Bye sammen med Moss storband.

Kråkereiret ligger godt plassert i Jernbanegata 2 i Moss. Dette er Blinkens lokaler i brohodet under Rådhusbrua.

På 1970- og 1980-tallet var Kråkereirets storhetstid med mye aktivitet, konserter, pubdrift, egen teater- og dansegruppe, bokkafé og mye mer.

Kråkereiret har hatt både stille perioder og perioder med hyppige konserter, rusfrie ungdomsarrangement, pubdrift og Kråkivalen. Samt at de har hatt og fremdeles har et samarbeid med Lyse Netter, en festival i regi av House of Foundation.

I dag er Kråkereiret i all hovedsak et konsertlokale og en bar på lørdager. Med Tango på tirsdager og tango-kafe en søndag i måneden. Pluss en god del årlige happenings.

Kråkereirets visjon er å atter en gang bli en anerkjent del av kulturtilbudet i Moss og omegn. Dette skal klubben oppnå ved å gjenoppta Kråkereirets ungdomsklubb, samt å tilby en scene og utleie av lokalene til lovende artister og band - og mye, mye mer.

Kråkereiret er en unik rockeklubb med en lang og dyp historie som klubben ivaretar samtidig som de skaper sin egen historie.

Arena, Moss kirke- og kultursenter i samarbeid med Moss 2020 / House of Foundation / Moss bibliotek / Moss by- og industrimuseum - og med støtte fra Norsk kulturråd, Norsk Forfattersentrum og Moss 2020