Et historisk opptak fra Sir John Eliot Gardiners Bach Cantata Pilgrimage i milleniumsåret 2000

28.08.2022

Bach kantate BWV 179 Siehe zu, dass deine Gottesfurcht nicht Heuchelei sei

Dagens kantate for 11. søndag etter treenighet er fra Bachs første år i Leipzig og fra første kantatesyklus som Thomaskantor og fremført 8. august 1723. Vi skal til en av konsertene med Sir John Eliot Gardiners Bach Cantata Pilgrimage i milleniumsåret 2000 og markeringen av Bachs 250 siden hans død. Gjennom 90 konserter i 15 land fremførte de alle Bachs kantater på de søndagene i kirkeåret de var skrevet til. En liten kirke på den engelske landsbygda var åsted for denne søndagens konsert, og med seg som solister var stjernesopranen Magdalena Kozená og en av Gardiners desisderte yndlingstenorer Mark Padmore.

Trykk på bildet for å se & høre kantate BWV 179

Temaet for kantaten er hykleri og falskhet, med andre ord ikke et tema for alskens festtaler. Nok en gang føles teksten som man blir avslørt, det er en kraftig advarsel om ikke å briske seg med ytre prakt mens det indre "kan som råttent eple være" som tenoren synger i kantatens første arie. Det er ikke utelukkende individet som avsløres i teksten, men i tenorens foregående resitativ blir selve kristenheten gjennomlyst og får sitt pass påskrevet:

"Med dagens kristendom står allting dårlig til: de fleste mangler troens ild som lunken laodikeer eller oppblåste fariseer, hvis ytre alltid er i orden, og som et siv har hodet bøyd mot jorden; mens hjertet dog er stolt og fullt av egen ros"

Dagens tema er noe som inviterer til ydmykhet og bønn om nåde, noe som den utrolig vakre sopranarien er et uttrykk for, og som representerer det musikalske hjertet i kantaten.

Chorus: Siehe zu, daß deine Gottesfurcht nicht Heuchelei sei 

Recitative (tenor): Das heutge Christentum ist leider schlecht bestellt 

Aria (tenor): Falscher Heuchler Ebenbild 

Recitative (bass): Wer so von innen wie von außen ist 

Aria (soprano): Liebster Gott, erbarme dich 

Chorale: Ich armer Mensch, ich armer Sünder