Inspired by Bach : Grete Pedersen

15.10.2023

"Intet nytt under solen", Bach er og har vært inspirasjonskilde for svært mange skapende mennesker - uavhengig av kunstform og sjanger. Albert Schweitzer mente alt fører til Bach, i forståelsen at Bach var et vendepunkt som alt pekte frem mot før, og alt i ettertid pekte tilbake til. 

Med nysgjerrighet som drivkraft 

«Hva skjer hvis vi endrer på dette?»

De står på en tribune i England – eller kanskje Frankrike. Det er 21 år gamle Grete Pedersen og Per Pettersen, som er damenes landslagstrener i fotball. Grete har nettopp spilt sin niende landskamp, hun har begynt på musikkstudiene, og er i tvil om hva hun skal velge å gå videre med. Pettersen sier de ordene som endrer livet hennes for alltid: Du er god nok til å satse på idrett, men jeg støtter deg hvis du velger musikken.

– At han ga den aksepten har betydd så utrolig mye for meg. Den praten står for meg som et forbilde for hvordan en trener, dirigent, en leder snakker med sine medarbeidere, sier Grete.

Forsto at jeg er en del av norsk musikkliv

Hun valgte musikken. I over 40 år har hun vært en del av norsk musikkliv, som kirkemusiker, dirigent og professor i direksjon på Norges musikkhøgskole (NMH). Hun ble et navn å regne med først da hun startet Oslo Kammerkor på 80-tallet, og særlig da hun i 1990 tok over som dirigent for Det Norske Solistkor. Under hennes ledelse har koret blitt et av verdens beste, og har fått en rekke priser for innspillingene sine. Grete er blitt kjent som en utforskende dirigent, med stor bredde i repertoar og ekstra begeistring for alt som smaker av samarbeid og sjangerfrihet. 2019 ble et veldig prisbelønt år, da hun ble nominert til Nordisk råds musikkpris, fikk Lindeman-prisen, og ble utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden.

Prisene hun fikk – og ble nominert til – var brede priser, som dekket hele virket. I begrunnelsen for Lindeman-prisen nevnes både arbeidet med Solistkoret spesifikt, at hun har styrket korsangens posisjon, og at hun har inspirert komponister ved å bestille mange nye verk. Dessuten at hun har bidratt til å heve nivået på norske dirigenter gjennom jobben som pedagog på NMH.

– Dette fikk meg til å forstå at jeg er en del av norsk musikkliv. Jeg har absolutt ikke styrt etter å få priser, men når det skjer, er det så veldig hyggelig! Det fineste er at mange sier så gode ord – det er en gave å få det mens man lever, sier Grete og snakker om takknemlighet overfor dem som har nominert.

Kilde: Kontekst

The Carmel Bach Festival is breaking new ground in 2023 with a theme of "beginnings" and the arrival of Artistic Director and Principal Conductor Grete Pedersen, the first woman and only sixth artistic director to lead the festival in its 87-year history. What began modestly in 1935 as a four-day series of performances in Carmel-by-the-Sea has grown into a two-week event with concerts, recitals, master classes, lectures, open rehearsals, and more.

The "Bach Dialogues" performances let Pedersen showcase one of her favorite approaches to programming. 

"I love when you have composers talking to each other. We know these composers knew the music of Bach. It is like the composers are standing next to each other. They are going back and forth in history and looking forward to what is new. We are lucky because we can listen to all of it at once."

Bach-motetter i toppsjiktet

Det Norske Solistkor sin innspilling fra 2017 på BIS fikk den prestisjetunge utmerkelsen "Diapason d'Or de l'Année", eller Årets album i 2018, for sin tolkning av Bachs motetter på en prisutdeling i Paris. Intet overraskende nødvendigvis ved det, det betyr ganske enkelt at Norge har et av verdens ledende vokalensembler og tilsvarende en musikalsk leder som evner å være i samme klasse som ensembler ledet av John Eliot Gardiner eller Masaaki Suzuki - hvor deres innspillinger av motettene er sammenlignet med Solistkorets prestasjon og formidling.

Det Norske Solistkors posisjon internasjonalt er selvfølgelig en imponerende bragd, og det henger nøye sammen med Grete Pedersen og hennes utrettelige og høykompetente innsats gjennom 30 år som dirigent. Hennes posisjon internasjonalt er enestående, og bare å la seg beundre av.

Det hele startet - i følge henne selv - da hun hørte den eventyrlige innspillingen av Bachs motetter med Harnoncourt i samarbeid med Bachkören og Anders Öhrwall. Denne musikken måtte fremføres, mente hun - og da var hun kanskje pent nødt til å gjøre det selv - slik gikk det til at Solistkorets innspilling av motettene mange år senere (2017) ble en prisvinnende og ny referanse internasjonalt for disse ikoniske verkene.

Nystedt : Immortal Bach - NRK : Drivkraft

I en episode av "Drivkraft" på NRK, fikk vi innsikt i hennes refleksjoner rundt karriere innen fotball og musikk, hennes ledelsesfilosofi, og hennes forhold til båtliv - som delvis boende nettopp i båt.

Trykk på bildet for å høre Grete Pedersen som gjest i radioprogrammet og podcasten Drivkraft!

Solistkorets grunnlegger sin hyllest av Bach:

Grete Pedersen er ridder av 1. klasse og en av Norges beste dirigenter. I 30 år har hun ledet Det Norske Solistkor. Hun er like glad i folkemusikk som samtidsmusikk, og digger Cecinando og Emilie Nicolas. Grete har en unik evne til å få flinke folk til å samarbeide, og er kjent for ideen «Hva skjer hvis vi forandrer dette her?». Selv var hun landslagspiller i fotball da musikken tok henne med all kraft.

- Drivkraft, NRK