Inspired by Bach : Kjetil Ertresvåg

11.06.2024

"Intet nytt under solen", Bach er og har vært inspirasjonskilde for svært mange skapende mennesker - uavhengig av kunstform og sjanger. Albert Schweitzer mente alt fører til Bach, i forståelsen at Bach var et vendepunkt som alt pekte frem mot før, og alt i ettertid pekte tilbake til. 

Kjetil Ertresvåg - en dedikert Bach formidler og fortolker

Kantor Kjetil Ertresvåg i Moss kirke har flere ganger fortalt om møtet med musikken til Johann Sebastian Bach og hans liv. Det hele startet med en opplevelse han hadde som 9 åring, hvor han hørte musikken til Bach framført av organisten i Vatne på Sunnmøre og ble helt fjetret. Ertresvåg var opptatt av musikk og spilte etterhvert flere instrumenter, så det ble en naturlig vei mot musikkkonservatoriet og arbeidet som organist. Forholdet til Bach,s musikk har ikke avtatt, men økte etterhvert som han lærte mer om denne store komponisten. Slik har Bach´s korverk og orgelmusikk blitt en del av "det daglige brød" i hans 37 år som kantor og organist i Moss. I 2024 feirer Moss kammerkor 40 år, 37 av disse med Ertresvåg som dirigent.

Et av høydepunktene for dirigent Kjetil Ertresvåg, som kaller seg Bach-nerd, var da de fikk synge i Thomaskirken i Leipzig, når Moss kammerkor ble invitert til den internasjonale Bach-festivalen i 2007.


Bach i Såner med Kjetil Ertresvåg

Bach i Såner er en serie som kommende lørdag blir den 12 konserten siden 2015. To ganger i året tar Kjetil Ertresvåg i Moss kirke turen til den vakre kirken i Såner for å spille Bach. Orglet i kirka er som hånd i hanske med Bachs musikalske univers.

Så ble konsertene tatt av koronaens tid og lot seg ikke gjennomføre, men vi filmet et opptak under pandemien som ligger tilgjengelig på YouTube. Se den her, og hør podcast med Kjetil Ertresvåg som ble laget rett etter opptaket i Såner kirke og før denne videoen ble publisert våren 2020.

Trykk på bildet for å se & høre opptaket fra Bach i Såner!