Kantate med et heftig oppgjør med jordens falskhet og hykleri

07.11.2021

Kantate BWV 52 Falsche Welt, dir trau ich nicht

Dagens kantate for 23 søndag etter treenighet er en solokantate for sopran og ble første gang fremført 24 november 1726. Det mest overraskende i kantaten er den instrumentale åpningen med en sinfonia som tilsvarer første satsen i Brandenburgkonsert nummer 1. Et ikke ukjent og unikt grep fra Bachs hånd og hente inn tidligere verk inn i kantatene, på samme måte som Bach ga nytt liv til flere kantatesatser inn i nye verk, slik som i flere av satsene i h-moll messen.

Igjen er det som vi skvetter til tekstens aktualitet i en verden full av falskhet og hykleri - og slik forteller en historie om menneskets lodd av stadig å gjenta seg selv uten synlig lærdom av tidligere tider med muligheter for å forbedre sitt rykte. Vel, det gjenstår å se - og uansett kan "og må" troen og håpet komme oss til unnsetning for mer rettferdighet og anstendighet...... tross alt!!

Falske verden, deg tror jeg ei! Her må jeg bo blant skorpioner og falske slanger og demoner. Ditt ansikt er, om enn så vennlig her, bestemt på alt å legge øde: Et Joabs kyss betød at fromme Abner døde. Og ærlighet er under verdens bann, til falskhet er den stadig rede, og så kom hykleri for ærlighet i stedet.  Den beste venn er deg ei tro, Å jammerlige stand!

Sats nr. 2: Resitativ

Trykk på bildet for å se & høre kantaten og ekstra materiale!

Kantaten er skrevet til dagens evangelium fra Matteus 22, 15-22, et mektig og forunderlig kapittel som er verdt å studere:

Er det tillatt å betale skatt til keiseren? 15 Da gikk fariseerne bort, og de ble enige om at de ville fange ham i ord. 16 De sendte disiplene sine til ham, sammen med herodianerne, og lot dem si: «Mester, vi vet at du alltid holder deg til sannheten og lærer sant om Guds vei. Du bryr deg ikke om hva andre synes, for du ser ikke på person eller rang. 17 Si oss da hva du mener: Er det tillatt å betale skatt til keiseren eller ikke?» 18 Men Jesus merket ondskapen deres og sa: «Dere hyklere, hvorfor setter dere meg på prøve? 19 Vis meg mynten som skatten betales med!» De rakte ham en denar, 20 og han spurte: «Hvem har bildet og navnet sitt her?» 21 «Keiseren», svarte de. Da sa han til dem: «Så gi keiseren det som tilhører keiseren, og Gud det som tilhører Gud.» 22 De ble forundret over dette svaret, og de forlot ham og gikk sin vei.

Sinfonia

Recitative: Falsche Welt, dir trau ich nicht

Aria: Immerhin, immerhin, wenn ich gleich verstoßen bin

Recitative: Gott ist getreu

Aria: Ich halt es mit dem lieben Gott

Chorale: In dich hab ich gehoffet, Herr

Trykk HER og Se hele teksten til kantaten med norsk oversettelse

Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge. 

Det amerikanske valget var et skrekkeksempel på falskhet og hykleri. QAnon er en bevegelse som samlet stort engasjement - og de var en viktig aktør i stormingen av kongressen.

QAnon-bevegelsens forestillingsverden kretser rundt en overbevisning om at en elite av djeveldyrkende pedofile som bedriver rituelle overgrep mot barn, styrer verden i det skjulte.

De tror også at USAs president Donald Trump har blitt utpekt til å bekjempe den satanistiske og pedofile eliten. Ifølge amerikanske QAnon-tilhengere består denne eliten hovedsakelig av politikere fra Demokratene, høytstående byråkrater og liberale kjendiser.

- fra Faktisk.no 

Les mer om Faktisk HER