Kunsten å komme til rette med realitetene

22.01.2023

Kantate BWV 156 Ich steh mit einem Fuß im Grabe, 

Dagens kantate for 3. søndag etter Kristi åpenbaring ble første gang fremført i 23. januar 1729 i Leipzig, samme år som motetten "Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf".

Evangelieteksten fra Matteus er om hvordan Jesus helbreder en spedalsk. Teksten fortsetter med å beskrive Jesu undere - omtrent som en tidlig utgave av Snåsamannen. Samtidig ser vi ofte i disse tekstene at Jesus formaner til ikke å si noe om dette: «Si ikke dette til noen», noe som er mulig å forstå som om at Jesus ikke ønsker å bli anerkjent som en vandrende mirakelmann. Denne formaningen har senere opp gjennom historien blitt satt til side av flere kristne miljøer, som nærmest har promotert sine garantier for mirakler og helbredelser.

Kantatens tema er tydelig satt allerede ved første tekstlinje om å stå med ett et ben i graven. I disse merkelige og krevende tider pandemien har herjet rundt om i verden, er det som denne vissheten har kommet tettere innpå livet. Livet er skjørt, vi går på tynn is - og denne vissheten er kan hende noe som forsterker livsfølelsen av faktisk å være til.

Trykk på bildet for å se & høre kantaten og få tilgang til mer info og bakgrunssmateriale

Kantaten starter med en vakker Sinfonia for obo-solo, og den ble senere inkorporert i cembalokonserten BWV 1056. Den andre satsen er en typisk "Bach-twist" hvor tenorsolistens mørke og "aksepterende" tekst av Bachs mest brukte librettist Picander - blir satt opp mot en mer fortrøstningsfull koral: "Machs mit mir, Gott, nach deiner Güt" av Johann Hermann Schein.

Det er vært å merke seg at avslutningskoralen er en original melodi av Bach selv, 

Ich steh' mit einem Fuss im Grabe,
Mach's mit mir, Gott, nach deiner Güt,
bald fällt der kranke Leib hinein,
hilf mir in meinen Leiden,
komm, lieber Gott, wenn dir's gefällt.
was ich dich bitt, versag mir nicht.
Ich habe schon mein Haus bestellt,
wenn sich mein Seel soll scheiden,
so nimm sie, Herr, in deine Händ.
Nur lass mein Ende selig sein!
Ist alles gut, wenn gut das End.

Jeg står nå med en fot i graven,
Gjør med meg, Gud, til ditt behag,
snart faller kroppen min dit ned
hjelp meg, jeg plages ille,
kom, kjære Gud, hjelp meg i dag!
Hva jeg ber om, forhold meg ei.
Mitt hus har jeg beskikket deg,
når sjel fra kropp skal skilles,
så ta den Herre, vel imot,
og la meg få en salig stand!
Er enden god, er allting godt.

2. Arie med koral tenor: Ich steh' mit einem Fuss

A moment of Bach 

En podcast-episode om kantate BWV 156 Ich steh mit einem Fuß im Grabe

Welcome to A Moment of Bach, where we take our favorite moments from J. S Bach's vast output-just a minute's worth or even a few seconds-and show you why we think they are remarkable. Join hosts Alex Guebert and Christian Guebert for weekly moments!

Lars Ulrik Mortensen - cembalist og dirigent

Danskenes store cembalist og ensembleleder Lars Ulrik Mortensen leder her Netherlands Bach Society. Mortensen er mest kjent som leder av Concerto Copenhagen. Det er gull vært å få med seg hans introduksjon til kantaten: