Mench, ach Mensch, wo gehst du hin? Et spørsmål for vår tid!

02.05.2021

Kantate BWV 166 Wo gehest du hin

Kantate for 4. søndag etter påske, opprinnelig kalt «Cantate søndag» i den liturgiske kalenderen etter teksten i introitus denne dagen: "Cantate Domino canticum novum" (Syng en ny sang for Herren). 

Den tilhører Bachs første kantatesyklus i Leipzig og første gang fremført 7. mai 1724. Tittel og tema kommer fra evangelieteksten og stiller det retoriske spørsmål "Hvor går du hen?" og er lagt til bass-solisten som vox Christi. Spørsmålet gjentas og avslutter den sterke og gripende tenorarien "Ich will an den Himmel denken" med spørsmålet som en respons på Jesu egne ord fra den innledende bass-arien, og denne gang "Mench, ach Mensch, wo gehst du hin?".


Trykk på bildet og se & hør kantaten og få tilgang til mer informasjon!

Kantaten fortsetter med en koral for sopran, sunget av norske Guro Hjemli. Det fortsetter med altarien "Man nahm sich in Acht" som er en direkte oppfordring i slekt med uttrykket Carpe Diem. Det gjelder å fange øyeblikket når lykken gir grunn til latter og glede, for lykken kan snart snu før kvelden faller på - noe som var utenkelig samme morgen. Det skal godt gjøres å ikke få med seg Bachs lek med ordene «Når lykken ler» (wenn das Gelücke lacht) i denne arien.

Den avsluttende koralen "Wer weis, wie nahe mir mein Ende!" minner oss på psalmistens ord og visdom "Lær oss å telle våre dager, så vi kan få visdom i hjertet" (fra Salmenes bok nr. 90).

Man nehme sich in acht,
wenn das Gelücke lacht.
Denn es kann leicht auf Erden
vor Abends anders werden,
als man am Morgen nicht gedacht.

Arie for alt 

Guro Hjemli fra Vallset i Stange er en av de som er innom koret og prosjektet til J.S.Bachstiftung i Sveits. Hun har studert med sangeren Gerd Türk ved Schola Cantorum Basiliensis i Sveits, og i denne kantateproduksjonen deler hun scene nettopp med sin lærer. Hun har hentet impulser fra andre sangere og tatt timer hos bl.a. Emma Kirkby og Barbara Schlick. I tillegg til en internasjonal karriere, har hun også medvirket med Ad Fontes under ledelse av Terje Kvam. og med en rekke andre norske elite-ensembler som Nordic Voices og Det Norske Solistkor.