Syklus à 6 - på den syvende dag hvilte vår Herre

27.04.2021

Vi har på Bach in Towns facebookside presentert flere "sykluser à 6" med ikoniske verk, og vi starter med å samle syklusene - en for en - på en ny side i menyen som heter "Syklus og verk".

Cellosuitene kommer først som en av de mest berømte samlinger eller sykluser gjennom tidene. 

I 2013 hadde vi en konsertrekke med alle suitene fremført på én dag, med seks forskjellige lokale, nasjonale og internasjonale solister, på seks forskjellige steder - og med seks ulike konseptuelle perspektiver.

Konsertrekken startet på et naust i Larkollen og cellist Hilde Sponberg Hansen, og fortsatte med konserter i Jeløy kirke foran Victor Sparres enorme glassmaleri med cellist Torleif Thedéen, i dansesalen på Kirkeparken VGS med cellist Liv Frengstad og danser Margrete Kvalbein, og videre i den gamle fabrikk- og bryggerihallen i Moss som del av programmet til kunstbiennalen Momentum og med Bård Henrik Bosrup på el-cello, barokkcellist Kristine von der Goltz spilte i Arena, Moss kirke- og kultursenters store sal, og den siste timen før midnatt i perlen av et renskåret funkisbygg -  Moss krematorium - avsluttet cellist Aage Kvalbein en sterk dag med mange ulike uttrykk og musikalske fargelegginger av Bachs cellosuiter. 

Som en av de store internasjonale musikerene er det naturlig at Théeden har spilt inn et strøkent album på BIS label av komplette suiter, likeledes har vår nasjonale nestor Kvalbein spilt inn suitene komplett på et veldig vakkert album. Da den mesterlige Kristine von der Goltz ble spurt hvorfor hun ikke har spilt inn suitene, svarte hun at det var mange nok som gjorde det. Hun var mer opptatt av å spille inn soloverk av glemte storheter som Joseph Dall'Abaco - som du kan se og høre i videoen under bildene!

Sjekk et lite filmklipp fra Margrete Kvalbeins dans/bevegelse til cello suite nr 3:

Joseph-Marie-Clément Dall'Abaco is a major discovery and Kristin von der Goltz's advocacy of his work here is above criticism. Cello fanatics will certainly want to know this, sooner rather than later, but there is no reason why any other music lover should feel excluded from this discussion. Raum Klang's disc Joseph-Marie- Clément Dall'Abaco: 11 Capricen für Violoncello may not look like much, and the name might be unfamiliar to you, but this release embodies some of the very best qualities classical music has to offer in ways that other kinds of music cannot touch.