Fra Bach på Låven til Bach på Rockeklubb

10.09.2021

Marco Ambrosini og Mari Samuelsen har begge spilt inn album med satser fra Sonate nr. 1 (Fra Marco sitt album "Inventio" på ECM) og Partita nr. 2 (Fra Mari sitt album "Mari" på Deutsche Grammophon). 

NB! Som lar seg høre om dere trykker på bildene.

Mimreblogg med glimt av musikk, tekster, bilder og podcast fra Tidsreise med Bach i Moss - 300år for byen og musikken.

"Det største fellesnevneren fant han likevel i alderen. Moss og Bach, nesten like gamle, 300 år, men også like unge. Moss, en by i konstant forandring og alltid på vei inn i framtiden. Bach, nesten mer aktuell enn da han levde, komponisten hans samtidige mente lagde gammeldags musikk. De skulle bare ha visst, tenkte Jon Bastian Bratt, da han satte seg i bilen, søkte opp Partita Nummer 3 på Spotify og lot det ledsage ham hele veien fra Skarmyra, forbi den nye høyhusbebyggelsen på Høyda og ut i kulturlandskapet ved Carlberg og Værne Kloster, hvordan Bachs musikk, full av dynamikk og bevegelse, avbildet det moderne samfunnet, ikke bare samfunnet men med sitt personlige språk også relasjonene mellom nåtidens mennesker."

Fra "Mannen som elsket Bach" som forfatter Erik Grønner skrev til - og leste på Carlberg gård

Kl. 11.00 Carlberg gård

Partita nr. 3 BWV 1006 - Terje Moe Hansen / Frode Haltli / Erik Grønner

Trykk på lenke og last ned teksten til forfatter Erik Grønner

"Bach er paradoksal: Han er formens mester, men samtidig hører man med det samme at det er ham. Jeg innbiller meg at jeg ville kunne skille ham fra andre barokkmestre, bare på følelsen, Bach-følelsen. Samtidig er Bachs fuger uhyre strenge i formen. Bach finner frihet ved å følge strukturen. I hans tilfelle skaper formen en vill jubel. Er det fordi også vi mennesker er ren form, et stykke natur, bærere av gen-koder? Men som Bachs fuger er vi også unike?"

Fra "Form, musikk og litteratur - Presentasjon, repetisjon, transformasjon" som forfatter Agnar Lirhus skrev til - og leste på Kråkereiret Rockeklubb

Kl. 13.00 Kråkereiret Rockeklubb

Sonate nr. 2 BWV 1003 - Victoria Johnson / Bernt Isak Wærstad / Agnar Lirhus

Trykk på lenke og last ned teksten til forfatter Agnar Lirhus

"Den alene-dominerende stemmen fra solofiolin som er hele BWV 1005 er kraftfull og svært usentimental; den østeriske filosofen Ludvik Wittgenstein skriver at «Det som Bach utretter er utelukkende basert på flid. Men en slik flid forutsetter ydmykhet og en veldig evne til å lide, altså kraft. Og den som da kan uttrykke seg på en fullkommen måte, taler simpelthen på et stort menneskes språk»; musikk går på dypet av det som er ubestemmelig og det er jo det flotte med musikk, den tar ikke på seg en karakter av å være en parallell; den er en svak parallell for det er umulig å si at hva den ligner på, og det er jo kunstens oppgave; det utvider, samtidig som den dekker seg til; det er jo en av den greske filosofen Heraklits fragmenter; han som ble kalt for en delisk dukker, nærmere bestemt fragment 123, av hans 126 fragmenter, som alle er funnet i andre bøker, det er alt som er tilbake av Heraklits verk: «Naturen elsker å gjemme seg», og det samme er tilfelle med kunst også den elsker å dekke seg til."

Fra "Bach, Moss og døden" som forfatter Ole Robert Sunde skrev til - og leste i Moss kapell og krematorium

Kl. 15.00 Moss kapell og krematorium

Sonate nr. 3 BWV 1005 - Birgitte Stærnes / Ole Robert Sunde

Trykk på lenke og last ned teksten til forfatter Ole Robert Sunde

Noen mener at «Chaconne», femte og siste sats av Partita nr. 2 i D-moll for solo fiolin - er skrevet i sorgen etter Maria Barbaras død. «Chaconne» - påfallende lang sammenliknet med de første fire satsene - anses som et av verdens mest krevende og inderlige musikkstykker. Fremdeles får det voksne mennesker til å gråte. Sorg kan gripe gjennom århundrene, snakke til mennesker uavhengig av tid og sted.

Kan gleden også?

Fra "Det er deg jeg ser, Anna Magdalena Bach" som forfatter Maria Børja skrev til - og leste i Moss kirke

Kl. 19.00 Moss kirke

Partita nr. 2 BWV 1004 - Mari Samuelsen / Maria Børja

Trykk på lenke og last ned utdrag av teksten til forfatter Maria Børja

Tårnpådden har tatt en prat med noen av musikerne og forfatterne på Tidsreise med Bach

Trykk på bildet og få tilgang til podprat med Birgitte Stærnes og Ole Robert Sunde, Victoria Johnson og Agnar Lirhus, Marco Ambrosini og Eva-Maria Rusche, Terje Moe Hansen, Frode Haltli og Erik Grønner.