Goldbergvariasjonene - tidenes største, lengste og mest krevende klaververk - i Moss kirke 9.4 kl. 15.00 - og GRATIS for publikum

27.03.2022

Goldbergvariasjonene er garantert tidenes største, lengste og mest krevende klaververk. Denne konsertsesongen har nok en versjon å se frem til da organisten Abram Bezuijen henter frem mesterverket på sin måte, med sitt instrument - kalt "instrumentenes dronning".

Det er tradisjon og har vært det i mange år. Hver søndag kveld lager jeg meg en kanne kaffe, setter vestlandslefse i bløt, og finner frem Bachs Goldbergvariasjoner. Det er 30 stykker av dem, de varer noen minutter hver, så sammen med ariaen som er utgangspunktet for variasjonene og som starter og avslutter seansen, blir det 32 spor og en god time. Det er noe av den vakreste og mest avslappende musikken som finnes.

Les hele teksten fra "En helt grei blogg" av bloggskribent som skriver under med esalen

Slike tradisjoner for å lytte til dette enestående mesterverket er kult, og "Goldberg" er musikk som kan og bør lyttes til ofte og regelmessig. En kaffekanne for å holde seg sharp tvers i gjennom er bra ide, eller hva med å tenne kandelabre og fylle glasset med rødt. Det er uansett en meditativ rus å sette seg i en konsentrert og oppmerksom tilstand og la Bachs enorme variasjonsverk fylle hver fiber og nerve.

I Moss kirke har vi startet med en tradisjon for fremførelser av verket på "Palmelørdagsaften" kl 15 som en gratis konsert og innledning på påskehøytiden og den stille uke. Verket har hele spektret av menneskelige følelser i seg, og alt fra pasjon til oppstandelse ligger i verkets natur og uttrykk.

Har du lyst til å fordype deg mer i Goldbergvariasjonene, LES HER!


Abram Bezuijen - Orgel

Mange pianister har trykket Goldberg variasjonene, (opprinnelig skrevet for cembalo med to manualer) til sitt bryst, på samme måte er det for meg helt naturlig å spille dette flotte verket på orgel.

- Abram Bezuijen

I 2022 legger Bezuijen ut på ny langferd med Goldbergvariasjonene, 13 konserter land og strand rundt fra Stavanger konserthus til Kreuzkirche i Berlin, og med Moss som et av stoppestedene.

Det var Arena, Moss kirke- og kultursenter som utfordret han til å oppsøke verket på nytt, etter tidligere CD innspilling og turné med verket i 1997/98 til åtte konsertsteder og kirker i Nederland, Tyskland og Norge - blant annet i Nidarosdomen og Stavanger domkirke. 

Abram Bezuijen's impressive technique puts him in the league of world-class performers of the Goldberg Variations. Although written for harpsichord, this work easily translates to organ and the result is gorgeous. The sounds of the organ beautifully mix the intricate and energetic counterpoint of the Goldberg Variations. At times large and majestic, at other times intimate and lovely. Hence, I found the performance both serene and exciting. A unique and recommended addition to the recordings of the Goldberg Variations.

- Jan Hanford, North America

Abram Bezuijen: "Ja, hva er det med Bach? Det er både lett og vanskelig å utdype. Bach er et must for organister. Han er som det daglige brød. Han er umulig å komme utenom. Alle organister spiller verker av Bach. Han er uovertruffen, mesteren."

Abram Bezuijen studerte orgel hos Hr. Arie J. Keijzer og piano hos Hr. Frans van Hoek, begge deler ved Rotterdams Konservatorium. I 1990 fikk han sitt diplom i hovedfag orgel (bachelor med pedagogikk) og i 1991 solistdiplom (master).
Mellom 1990 og 1992 var han organist på det historiske orgelet i Dirksland (Nederland). I 1992 ble Bezuijen ansatt som organist i Høyanger. Siden har han fordypet seg i norsk orgellitteratur, og i 1995 spilte han inn sin andre CD-plate, "Norwegian Composers". I 1997 mottok han et stipend fra "Fond for utøvende kunstnere", som ble brukt til videre studier hos Professor Harald Vogel i Tyskland. Abram Bezuijen konserterer både i Norge og utlandet, og fra spillet hans er det gjort både radio- og fem cd-opptak, bl.a. cd-en med Bachs "Goldbergvariasjoner". Bezuijen har vært solist med flere ensembler og orkestre, bl.a. Trondheimsolistene og Minsk Kammerorkester i bl.a. Poulencs g-moll, Rheinberger og samtidsmusikk. Sommeren 2019 dirigerte han Bachs Matteuspasjon på Kristupo-festivalen i Vilnius, Litauen, sammen med The Lithuanian Chamber Orchestra. Siden 1997 har Abram Bezuijen vært ansatt som organist i Haug kirke i Øvre Eiker.

Lytt til en versjon av den innledende satsen "Aria" med Ann-Helena Schlüter filmet i et annet vakkert kirkerom.