Syklus og verk

En av de mest berømte av Bachs sykluser er Partitas BWV 825-830, et sett med seks suiter utgitt individuelt fra 1726, deretter sammen som Clavierübung I i 1731. Dette er en mektig samling og "mat" for de store klavergigantene som har formet denne musikken overbevisende på svært ulike måter.

Dette er ikke en syklus i ordets rette forstand, men 6 verk som ofte nettopp presenteres som Bachs 6 motetter. De kommer fra ulike tidsperioder og det er et tilfeldig antall som er funnet og overlevd. Likevel er de kategorisert i verklisten som BWV 225-230. De fleste er skrevet og dedikert til begravelser, og i spennet mellom lovsang til livets...

Det finnes neppe noen bedre vei inn i barokkmusikkens vidunderlige verden enn gjennom å oppleve Johann Sebastian Bachs Brandenburgkonserter, enten man lar seg henføre av melodiene, kjenne det rykke i hoftene av det rytmiske drivet eller la seg bergta av Bachs harmoniske oppfinnsomhet.

La oss starte med en sønns hyllest av sin fars beste verker, som en forsmak på triosonatene for orgel som presenteres her i tur og orden.

De fem første suitene er alle en del av Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach fra 1722. Dette var en samling som Bach sannsynlig ga i bryllupsgave til sin andre hustru Anna Magdalena.

Som mye av Bachs musikk - ble suitene glemt etter hans død, noe som i dette tilfelle også kan bero på at de overskred samtidens cellisters ferdigheter. Den sjette suiten ble regnet som umulig å spille. Suitene fikk en renessanse på begynnelsen av 1900-tallet, da Pablo Casals ble den første til å framføre og spille inn den komplette syklusen.